1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Евродепутати от комисията по земеделие обсъдиха приемствеността между поколенията

Евродепутати от комисията по земеделие обсъдиха приемствеността между поколенията

Навлизането на младите в земеделието е сред приоритетите на новата ОСП

Подпомагането на приемствеността между поколенията е една от ключовите цели на новата Обща селскостопанска политика. Темата беше сред централните въпроси, обсъждани на поредното заседание на Аграрната комисия в Европейския парламент.
 
По думите на председателя на комисията Норберт Линс привличането на повече млади хора към земеделието е сериозно предизвикателство.
 
„Има дългогодишна тенденция за намаляване на хората, които работят в селскостопанския сектор и които го избират за професионална реализация. Резултатите от преброяването на земеделските стопанства през 2020 година показват, че мнозинството земеделски стопани и ръководители са били на възраст най-малко 55 години и само около 12% от ръководителите на стопанства са били млади земеделски стопани.“ 
 
Линс допълни, че към 2020 година малко над две трети от ръководителите на стопанства са мъже, а броят на жените начело на ферми се е увеличил до над 31%. 
Доклад по темата представи португалската народна представителка Изабел Карвалайш от групата на социалистите и демократите.
„Демографските предизвикателства се чувстват най-силно в селските райони и в отдалечените райони.“
В своя коментар към доклада евродепутатът Ан Сандер от Франция изтъкна:
„На първо място са доходите. В селското стопанство доходите намаляват. Много от стопаните преживяват трудности. Трябва да работим върху това какво въздействие оказват законодателните решения върху самите стопани. Дали могат да имат собствени стопанства. Може би трябва да помислим и да предложим оценка на въздействието върху това как законодателно насърчаваме младите хора да работят в селското стопанство и как изобщо да имат достъп до земя, до закупуване на земя.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.