1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Евродепутатите настояват за по-високи цени селскостопанските продукти

Евродепутатите настояват за по-високи цени селскостопанските продукти

За разлика от Европарламента Комисията и държавите членки не искат да променят пазарните правила в сектора на селското стопанство

За по-високи изкупни цени на селскостопански продукти при интервенция от страна на Европейския съюз настояват депутатите в Европарламента. С искането си те се изправят срещу предложението на Комисията, което не предвижда промяна.
 
Вижданията на Европейската комисия за бъдещето на Общата селскостопанска политика не обхващат повишение на изкупните цени при интервенция. В разрез с тези предложения депутатите в Европарламента гласуваха декларация, в която настояват за по-справедливи цени, които да включват и производствените разходи.
 
В доклада на френски депутат, докладчик по темата, се обръща специално внимание на интервенционните цени за обезмаслено мляко на прах и краве масло. Според него фермерите не получават достатъчно и не могат да покрият разходите си. Освен това народните представители искат да включат свинското и птичето месо в списъка с продукти, за които да има институционална интервенция.
 
За разлика от Европарламента Комисията и държавите членки не искат да променят пазарните правила в сектора на селското стопанство. Затова при предстоящите тристранни преговори се очаква представителите на парламента да направят отстъпки от своите искания. Освен това агрокомисар Януш Войчеховски не веднъж е изтъквал, че няма да допусне връщане към старата ОСП с нейните гарантирани цени. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.