1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Евродепутатите приеха да има две различни категории и два набора от правила за получените чрез НГТ растения

Евродепутатите приеха да има две различни категории и два набора от правила за получените чрез НГТ растения

47 гласа "за", 31 гласа "против" и 4 гласа "въздържал се"

За да направим нашата хранителна система по-устойчива, евродепутатите подкрепиха нови правила за някои НГТ растения, но тези, които не са еквивалентни на конвенционалните растения, трябва да следват по-строги правила.
Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните прие в сряда позицията си по предложението на ЕК относно новите геномни техники (НГТ) с 47 гласа "за", 31 гласа "против" и 4 гласа "въздържал се".
Евродепутатите са съгласни с предложението да има две различни категории и два набора от правила за получените чрез НГТ растения. Тези, които са считани за еквивалентни на конвенционалните (НГТ 1 растения), ще бъдат освободени от изискванията на законодателството  за ГМО, докато за НГТ 2 растенията това законодателство адаптира рамката за ГМО. 
Евродепутатите също така са съгласни, че всички НГТ растения трябва да останат забранени в биологичното производство, тъй като тяхната съвместимост изисква допълнително разглеждане.
НГТ 1 растения 
Евродепутатите искат семената на НГТ да бъдат етикетирани по съответния начин и да създадат публичен онлайн списък на всички растения НГТ 1. Въпреки че няма да има задължително етикетиране на потребителско ниво за растения НГТ 1, евродепутатите искат Комисията да докладва за това как се развива възприятието на потребителите и производителите за новите техники, седем години след влизането в сила.
 
НГТ 2 растения  
 
За растенията НГТ 2 евродепутатите се съгласяват да запазят изискванията на законодателството за ГМО, включително задължителното етикетиране на продуктите. За да стимулират тяхното усвояване, евродепутатите също така се съгласяват на ускорена процедура за оценка на риска, като вземат предвид потенциала им да допринесат за по-устойчива агрохранителна система, но подчертават, че трябва да се спазва така нареченият принцип на предпазливост.
 
Забрана за всички патенти, подадени за НГТ растения 
 
Евродепутатите измениха предложението за въвеждане на пълна забрана на патентите за всички НГТ растения, растителен материал, части от тях, генетична информация и характеристики на процесите, които съдържат, за да се избегне правна несигурност, увеличени разходи и нови зависимости за земеделските стопани и животновъдите. Евродепутатите също така искат доклад до юни 2025 г. относно въздействието на патентите върху достъпа на селекционерите и земеделските стопани до разнообразен растителен репродуктивен материал, както и законодателно предложение за съответно актуализиране на правилата на ЕС относно правата върху интелектуалната собственост.
 
След гласуването докладчикът Джесика Полфярд (ЕНП, Швеция) заяви:
"Това предложение е от решаващо значение за укрепване на безопасността на храните в Европа по устойчив начин. Най-накрая имаме шанс да приложим правила, които обхващат иновациите, и очаквам с нетърпение да приключа преговорите в Парламента и със Съвета възможно най-скоро."
Предвижда се парламентът да приеме мандата си по време на пленарната сесия на 5-8 февруари 2024 г., след което е готов да започне преговори с държавите членки на ЕС.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.