1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Еврокомисарят по здравеопазване Джон Дали оцени положително напредъка на България в областта на безопасността на храните

Еврокомисарят по здравеопазване Джон Дали оцени положително напредъка на България в областта на безопасността на храните

Снимка:

Дискутирани бяха въпроси, свързани със създаване на единен контролен орган-Агенция по безопасност на храните в България

Еврокомисарят по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали оцени положително напредъка на България в областта на безопасността на храните по време на среща с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Брюксел. В срещата участва и Паола Тестори Коджи – генерален директор на ГД „Здравеопазване и потребители”. Дискутирани бяха въпроси, свързани със създаване на единен контролен орган-Агенция по безопасност на храните в България, обновената база данни за идентификация на животните с оглед проследяване от фермата до масата и граничният контрол. Обсъди се и изготвянето на стандарти за качество за месни, млечни и хлебни изделия, преходния период за суровото краве мляко (до края на 2011г.), хуманното отношение към животните и ситуацията с класическата чума по свинете.

Комисар Дали даде положителна оценка на напредъка на България в областта на безопасността на храните, здравеопазването на животните и растителното здраве и подчерта че „в някои области степента на подобряване е впечатляваща”.

Генералният директор на ГД „Здравеопазване на потребителите” Паола Тестори Коджи оцени високо усилията на компетентните органи в България за постигане на пълно съответствие с изискванията на Европейското законодателство като отчете трудностите, които срещат новите държави членки. Тя  изрази задоволство от нивото на сътрудничество между службите на ЕК и  готовност да оказва съдействие по всички въпроси от нейна компетентност.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.