1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Еврокомисията и министрите в спор за Зелената сделка

Еврокомисията и министрите в спор за Зелената сделка

Министрите настояват, Комисията да изготви оценка на последствията

Как и в какви размери да се развива по-екологичното селско стопанство в Европейския съюз. Това беше основната тема при срещата на земеделските министри в Брюксел, в която се включи и комисар Януш Войчеховски.
 
По време на дискусиите стана ясно, че Европейската комисия държи на своя план за осъществяване на Зелената сделка. Войчеховски поясни, че държавите членки няма да са длъжни да обвържат националните си стратегически планове с всички цели на стратегиите "От фермата до вилицата" и за биологичното разнообразие. Както е известно, в тези стратегии са заложени намаляването наполовина на опасни препарати за растителна защита, 20 процента по-малко торове и 10 на сто необработени площи. Като алтернатива Брюксел предлага всяка страна да определи за себе си национални цели за Зелената сделка, съобразявайки се със собствените си особености.
 
За почти всички министри тези условия са неприемливи. На срещата в Брюксел те за пореден път посочиха своята позиция за реформата на ОСП, определена миналия октомври - селското стопанство да стане по-устойчиво, без исканията на Комисията да са задължителната основа на националните стратегически планове. Министрите настояват, Комисията да изготви оценка на последствията, а след това стратегиите да се станат закони.
 
Според министър Елизабет Кьостингер от Австрия всяка държава най-добре познава състоянието на своето селско стопанство и затова се нуждае от достатъчно гъвкавост при изготвянето на своя план. Освен това има опасност производството на храни да се измести извън Съюза, ако фермерите бъдат подложени на прекалено голям натиск. Кьостингер беше подкрепена от испанския си колега Луис Планас, който упрекна Комисията, че все още не е представила искана оценка за последствията от Зелената сделка. Особено силна съпротива срещу сделката дойде от Унгария, Полша и Чехия. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.