1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Еврокомисията предлага отмяна на вносните мита

Еврокомисията предлага отмяна на вносните мита

През последните няколко години Русия беше вторият най-голям доставчик на азотни торове за Европейския съюз

Някои изкуствени торове да бъдат освободени от вносно мито, предлага Европейската комисия. Става дума за съединения, които съдържат карбамид или амоняк, а безмитният внос ще важи до края на 2024 година.
 
Комисията предприема мярката, за да облекчи фермерите в Европейския съюз на фона на силно поскъпналите минерални торове. Експерти изчисляват, че отмяната  няма да има голям ефект, тъй като първо те се облагат само с 5,5 до 6,5%, и второ – безмитният внос няма да се отнася за доставки от Русия и Беларус. През последните няколко години Русия беше вторият най-голям доставчик на азотни торове за Европейския съюз. Сметките на Комисията показват, че при временния отказ от митата общоевропейският бюджет ще загуби по около 15 милиона евро на година. Това означава, че стопаните няма да усетят ефекта.
 
Въпреки това фермерски организации, сред които и Копа и Коджека, приветстваха предложението на Комисията, което трябва да бъде потвърдено от държавите членки, за да влезе в сила. От Германския земеделски съюз настояват в списъка за безмитен внос да бъдат включени и най-масово използваните торови смески. Към това искане се присъединяват от Копа и Коджека, според които Европейският съюз трябва да отмени антидъмпинговите мита за вноса на торове от Съединените щати и Тринидад и Тобаго. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.