1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Еврокомисията предложи условия за единна патентна защита в ЕС

Еврокомисията предложи условия за единна патентна защита в ЕС

В момента издаването на патент, който да важи в 27-те държави членки, струва 32 хил. евро

Европейската комисия в сряда внесе пакет от две законодателни предложения, които определят условията за получаване на единна патентна защита, правните последици от нея и приложимите разпоредби във връзка с превода й, съобщи пресслужбата на институцията. По този начин Еврокомисията цели да доведе до съществено намаление на разходите за патентоване в ЕС.

Като резултат от предложенията се очаква единната цена на европейския патент в 25 държави членки да бъде 680 евро след преходен период, по време на който неговата стойност ще бъде под 2500 евро, при настояща цена от около 32 000 евро.

Еврокомисията предлага притежателите на европейски патенти да могат да кандидатстват за единна патентна защита на територията на 25 държави членки, като патентът да гарантира на техните изобретения еднаква степен на защита във всичките 25 държави, които си сътрудничат по въпроса.

Според комисията трябва да бъде възможно заявленията за патентоване да бъдат подавани на какъвто и да е език, като Европейското патентно ведомство, което отговаря за издаването на патентите, ще разглежда заявленията и ще издава патенти на английски, френски или немски език.

Европейският съюз от десетилетия се бори за единен европейски патент, тъй като настоящата патентна система е много скъпа и сложна. В момента издаването на патент, който да важи в 27-те държави членки струва 32 хил. евро, като около 23 хил. евро от тях са само за хонорари и превод. За сравнение, средната цена за патентоване в САЩ е 1850 евро.

Многократните опити на европейските институции да променят сегашната система обаче бяха блокирани най-вече от Италия и Испания, които настояваха техните езици също да бъдат официални за единния патент, каквито са английският, немският и френският.

За да излязат от тази ситуация, няколко държави членки решиха да започнат процедура по засилено сътрудничество, която позволява да се предприемат стъпки в определена област като крайна мярка, ако не може да се постигне споразумение в ЕС. Впоследствие си присъединиха и други държави, като в момента само Италия и Испания не участват в конкретната процедура за единния патент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.