1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европа очаква дебатите по новата Обща селскостопанска политика

Европа очаква дебатите по новата Обща селскостопанска политика

ЕС обаче остава разделен по отношение на различията в субсидиите между старите и новоприетите държави

Дебатите по представения от Чешкото председателство документ “Общата селскостопанска политика след 2013: бъдещето на директните плащания” са очаквани, както от политиците в “новите” страни-членки, така и от европейските фермери. Ротационният председател Чехия подкрепя опростяването на общата политика в сектора, а земеделците призоваваха по време на протестите си за премахване на различията в субсидиите между старите и новоприетите държави в Европейския съюз. Европа обаче остава разделена в решенията на този въпрос.

Министрите на земеделието и риболова ще обсъждат и перспективите за устойчиво развитие на селските райони, повишаването на конкурентноспособността, както и привличането на повече млади предпримачи в селското стопанство. Като предизвикателства в следващите години се очертават увеличаващият се брой на населението, последиците от глобалните климатични промени и недостигът на природни ресурси.

Експертите привличат вниманието на политиците и върху развитието на земеделието чрез опазване на околната среда и биоразнообразието в европейските страни. Използването на възобняемите енергийни източници също е част от дебатите за устойчивото развитие на сектора.

 

 

Етикети ЕС, субсидии, ОСП
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.