1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европа ще има устойчива хранителна система, изкована в криза

Европа ще има устойчива хранителна система, изкована в криза

Производството на мляко се очаква да се свие

„Устойчива хранителна система, изкована в криза“ – това е мотото на тазгодишната конференция за бъдещето на селското стопанство. Целта на форума е да очертае очакванията в средносрочен и по-дългосрочен план, както и да посочи изход от продоволствената криза, обхванала не само Европа, но и целия свят.
 
Откривайки конференцията, агрокомисар Януш Войчекохвски припомни, че никой не е могъл да предскаже какво ще се случи през февруари тази година. По думите му непровокираната агресия на Русия беше не само незаконна атака срещу народа на Украйна, но и атака срещу световния ред, енергийните ресурси и продоволствената сигурност. 
 
Представените от комисар Войчеховски прогнози за периода до 2032 година показват, че площите със зърнени култури ще останат почти без промяна – 57,2 милиона хектара. Производството на мляко се очаква да се свие с 0,2 % на година, а броят на кравите ще намалее с 9 на сто. Ще има спад и при свинете, докато птицевъдството ще бъде единственият сектор, който ще разшири своето производство. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.