1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европа ще връща зърно с вредни пестициди

Европа ще връща зърно с вредни пестициди

 

Ако българските фермери използват неодобрени препарати за растителна защита, Европейският съюз няма да приема земеделските им продукти. Това важи особено за количествата зърно за попълване на интервенционния фонд, за които при доказани вредни пестициди те задължително ще се изгарят за сметка на производителите.

"Тази ситуация ще се избегне, ако регистрацията на новите препарати започне в законовия срок и производителите се снабдят с необходимите вещества, обясни Ваня Горчева, председател на новоучредената Асоциация растителнозащитна индустрия, която обединява всички големи мултинационални компании в сектора.

От 6 април Националната служба за растителна защита към земеделското министерство по закон трябва да започне регистрацията на новите и пререгистрацията на старите активни вещества, одобрени от европейските органи. Бизнесът обаче е притеснен, че процесите ще се забавят поради ограничения административен капацитет на структурите на службата и това може да блокира търговията с одобрени препарати. Производителите и вносителите трябва да представят необходимите документи за нови 342 вида растителни химикали. Действащите в момента са 762, като тяхната пререгистрация ще се извършва след изтичането на сегашния лицензионен срок. Процесът на одобрение за един препарат продължава 6 месеца, като се добави и технологичното време за разпространението им, това означава, че земеделските производители поне година ще използват стари продукти, някои от които може да съдържат неодобрени пестициди. Поне година ще продължи пререгистрацията на съществуващите препарати. Рискът за фермерите да използват неодобрени пестициди през този период е голям, затова и вносителите настояват за експедитивност на службите. Въпреки проблемите с капацитета на службите ще направим всичко възможно да приключим регистрациите навреме, обясни Екатерина Тонева, експерт в службата./evropa.dnevnik.bg

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.