1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европарламента реже субсидията за тютюн

Европарламента реже субсидията за тютюн

С 1 млрд. евро намаляват парите за тютюнопроизводство

Финансовата комисия на Европейския парламент взе решение субсидията за тютюнопроизводство да бъде намалена с 1 млрд. евро. , предаде Би Би Си. Част от средствата ще бъдат използвани за подпомагане на фермите, които до момента са произвеждали тютюн - производителите ще бъдат насърчени да започнат с отглеждането на други култури. 
Част от спестените пари ще бъдат изразходвани за кампании против тютюнопушенето. От Европарламента коментират, че решението на комисията е победа за антитютюневото лоби в Европа. 

Европейския съюз отдавна е критикуван, че изразходва пари за кампании против тютюнопушенето, докато в същото време субсидира тютюнопроизводителите. 
Очаква се намаляването на субсидиите да засегне фермерите в едни от най-бедните региони на страните-членки на ЕС.

Очаква се становището на комисията да бъде обсъдено и на пленарно заседание на Европейския парламент. Последната дума по решението на бюджетната комисия обаче ще имат страните-членки. Великобритания вече подкрепи идеята. Средиземноморските страни-членки се обявиха против намаляването на субсидията. Според тях орязването на парите ще принуди фермерите да започнат да разпродават земите си.

В момента около 80 000 фермери от най-бедните райони на Гърция и Италия получават около 20 пъти повече субсидии, отколкото производителите на зърнени култури. В Европейския съюз се произвеждат общо около 300 000 т тютюни на година.

Около 46% от субсидиите на ЕС през тази година, или около 49 млрд. евро, са предвидени за земеделие. 30% от бюджета пък са предназначени за подпомагане на бедните райони.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.