1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия пуска в действие платформа със свободен достъп за публикуване на научни изследвания

Европейската комисия пуска в действие платформа със свободен достъп за публикуване на научни изследвания

Open Research Europe ще осигури както за изследователите, така и за гражданите безплатен достъп до най-новите научни открития

Днес Европейската комисия пусна в действие Open Research Europe — платформа за публикуване на научни изследвания, която ще бъде достъпна за всеки. Посредством тази платформа ще се представят резултатите от научните изследвания, финансирани по програмата на ЕС за научни изследвания и иновации за периода 2021—2027 г. „Хоризонт Европа“, както и по предшестващата я програма „Хоризонт 2020“.

Open Research Europe ще осигури както за изследователите, така и за гражданите безплатен достъп до най-новите научни открития. Тя пряко ще спомогне да се отстранят някои от най-големите трудности, често съпровождащи публикуването на научни резултати, каквито са например забавянията, пречките пред повторното използване на резултатите и високите разходи. Платформата е незадължителна услуга за бенефициерите на програмите „Хоризонт Европа“ и „Хоризонт 2020“, благодарение на която те ще могат да изпълняват свързаното с финансирането изискване за незабавен свободен достъп, без това да означава разходи за тях.

На разположение на научната общност вече са представени около 40 научни труда от разнообразни изследователски области.

МГ
Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви:

Ние трябва да ускорим научните открития, като насърчаваме по-широкото използване на практиките на съвместни и отворени научни изследвания. Помагайки на изследователите да публикуват своите резултати в режим на свободен достъп, Open Research Europe премахва бариерите пред потока от знания и култивира среда за научни дебати. Това е само началото. Репутацията на тази платформа постепенно ще се затвърди и тя ще се превърне в предпочитано място за публикуване за изследователите, работещи по програмите „Хоризонт 2020“ и „Хоризонт Европа“, и в неразделна част от европейското научноизследователско пространство.

Подкрепа за отворената наука и прозрачността при публикуването на научни резултати

В своето съобщение Ново eвропейско научноизследователско пространство за научни изследвания и иновации Комисията представи Open Research Europe като платформа за публикуване със свободен достъп за научни изследвания, финансирани по програмите „Хоризонт 2020“ и „Хоризонт Европа“ във всички области на природните, точните, обществените и хуманитарните науки, технологиите и изкуствата.

Освен че ще допринася за бързото и икономично публикуване със свободен достъп, Open Research Europe ще улесни бенефициерите на програмите „Хоризонт 2020“ и „Хоризонт Европа“ при изпълнението на изискванията за свободен достъп, с които е обвързано финансирането: незабавен свободен достъп, който е задължително условие при „Хоризонт Европа“, и автоматично предаване в хранилище с общо предназначение (за сравнение: при „Хоризонт 2020“ се допускаше забрана за разпространение, която трае 6—12 месеца). Open Research Europe ще предложи на изследователите място за публикуване, където те да споделят бързо своите резултати и идеи, и ще улесни откритите и конструктивни дебати помежду им. Платформата разполага с широк набор от показатели за измерване на научното и общественото въздействие на публикуваните статии и предоставя информация за тяхното използване, както и за повторната им употреба.

Поемайки нова роля, Комисията възнамерява да даде пример за активна подкрепа за практиките на отворената наука и за поощряване на прозрачността в процеса на публикуване. Тя желае да вдъхнови други финансиращи субекти (особено на национално равнище) да я последват. Като интегрира Open Research Europe в „Хоризонт 2020“ и „Хоризонт Европа“, Комисията издига на нова висота новаторските решения в научното общуване.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.