1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия разреши вноса на 6 вида генно-модифицирани растения

Европейската комисия разреши вноса на 6 вида генно-модифицирани растения

Противниците на генните технологии настояват да се обръща повече внимание на защитата на околната среда и здравето на хората

Европейската комисия разреши вноса на 6 вида генно-модифицирани растения. Сред тях е и соя с тройна резистентност срещу хербициди. Според противници на генните технологии, рисковете от консумацията на този вид соя не са достатъчно добре изследвани.

"Издаването на разрешението около Коледните празници и свързаната с това тайнственост от страна на Европейската комисия показват, че тя се страхува от обществената критика", смятат от анти-ГМО-организацията Тестбиотех, базирана в Германия. Според активистите, Комисията е на път да разруши доверието в институциите на Европейския съюз. Противниците на генните технологии настояват да се обръща повече внимание на защитата на околната среда и здравето на хората.

Организацията твърди от доста време, че производителите на посевния материал на генно-модифицираната соя са манипулирали данните за оценката на риска. Като доказателство активистите посочват анализи, предоставени от компаниите в рамките на процеса за издаване на разрешението. От тези данни става ясно, че при проведените експерименти с плъхове е давана соя, пръскана с много по-малко препарати, отколкото това реално се случва на полето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.