1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия ще удължи разрешителното за използването на глифозатбазирани хербициди

Европейската комисия ще удължи разрешителното за използването на глифозатбазирани хербициди

Срокът на сегашното разрешително изтича на 30 юни

Европейската комисия ще удължи разрешителното за използването на  глифозатсъдържащи хербициди. Това обяви европейският комисар за здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукайтис, по време на срещата на аграрните министри в Люксембург.

Срокът на сегашното разрешително изтича на 30 юни. Андриукайтис заяви, че то ще бъде удължено с нови 18 месеца. Комисията трябваше да вземе решението още в понеделник, но заради дискусиите по повод британския референдум тази точка от дневния ред не беше обсъдена.

След като при няколко гласувания в различни комисии на европейско ниво не се стигна до ясно мнозинство "за" или "против" ново разрешително, сега на ход е самата Европейска комисия. Новият срок ще важи най-вероятно до края на 2017 година. През това време Европейската агенция по химикали трябва да представи становището си дали глифозатът предизвиква ракови заболявания.

В мед, произведен от германски пчелар през миналата година, бяха открити следи от препарата, които надвишват 100 пъти допустимите норми. Стопанинът предал проба от своя мед за изследване, след като видял, че ниви в близост до неговите кошери се пръскат. Лабораторните тестове доказали, че пробата съдържа 5 милиграма глифозат на килограм пчелен мед, а максималната разрешена доза е 0,05 милиграма на килограм. Пчеларят е трябвало да изтегли партидата от пазара. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.