1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия въвежда облекчения за вноса на цитрусови плодове от САЩ

Европейската комисия въвежда облекчения за вноса на цитрусови плодове от САЩ

Новите облекчения ще спестят на земеделските стопани близо 6 милиона долара годишно

Европейската комисия въвежда облекчения за вноса на цитрусови плодове от Съединените щати. Фермерите в страната вече няма да доказват дали овошките им не са засегнати от заболяване, причинено от неприятел по дръвчетата. Това става ясно от съобщение на агроведомството.

Новите облекчения ще спестят на земеделските стопани близо 6 милиона долара годишно. От 10 години ветеринарните власти работят съвместно с европейски представители за изготвянето на научен анализ на риска, свързан с фитосанитарните изисквания при търговията с цитрусови плодове.

Новите правила, издадени от Брюксел, изискват от страните, в които има случаи на заболяването, да стартират програма за борба с неприятеля. Вашингтон одобрява тези правила и приема, че базираните на научни изследвания изисквания осигуряват справедливи пазарни условия.

Само в щата Флорида на 11 хиляди хектара се отглежда грейпфрут, като голяма част от реколтата е предвидена за европейския пазар. Местните фермери се надяват новите правила да влязат в сила преди началото на експортния сезон през ноември. В същото време от Европейската комисия уточниха, че не става дума за споразумение, отнасящо се само до Съединените щати. Правилата ще важат за всички трети страни, които доставят цитрусови плодове за Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.