1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската програма "Рибарство" стартира на Никулден

Европейската програма "Рибарство" стартира на Никулден

Дават пари за рибни пазари

 

Броени дни остават до официалния старт на програма "Рибарство". Навръх Никулден ще започне приемането на документи за финансиране по първите три мерки - инвестиции в риболовни кораби, производство на аквакултури и техническа помощ. В началото на следващата година се очаква да стартират нови четири мерки.

Търговията с риба може да стане наистина печелившо занимание догодина. Европа ще дава пари за откриване на рибни тържища и борси. Страната ни вероятно ще започне да приема проекти по тази мярка още в началото на следващата година. Наредбите, които да позволят обявяване началото на договарянето са почти готови, съобщи зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов. Още три нови мерки се очаква да стартират в първия месец на следващата година. Ако това стане факт, пари от Европа ще се раздават и за построяване на водоеми и други язовири, където може да се развива риболов. Част от инвестициите в преработката и маркетинга на продукти от риболов и аквакултури също ще се възстановяват от Евросъюза. Това ще помогне в страната ни да остават по-голяма част от печалбите от развъждането на риба. Факт е, че продажбата на сурова риба носи далеч по-малки приходи от предлагането на филета и други рибни продукти, твърдят експертите. Затова е добре производителите да затворят цикъла - от производството, през преработката, до реализирането на рибата и аквакултурите на пазара, съветват от земеделското министерство.

Другата мярка, по която се очаква да започне договаряне в началото на 2009 г., са инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища. Могат да се вземат пари и за построяване на закрити стоянки за лодки. Последната мярка, която се очаква да стартира още в първите седмици на следващата година, е за развитие на нови пазари и промоционални кампании за консумация на риба и аквакултури. Минималните и максималните прагове за финансиране ще бъдат обявени при обнародването на съответните наредби. Общо по програмата "Рибарство" до 2013 г. са предвидени близо 107 млн. евро, които ще влязат директно в джобовете на рибарите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.