1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската служба за борба с измамите става на десет години

Европейската служба за борба с измамите става на десет години

В резултат на дейността на ОЛАФ са възстановени стотици милиони евро в общата хазна

Днес, 1 юни, Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ, става на десет години. След постигане на съгласие за създаването на независима служба за разследване по използването на европейските фондове месец по-рано, на този ден през 1999 г. тя става реално действаща институция.

През десетте си години съществуване ОЛАФ е извършила стотици разследвания на случаи на измами със средства на Европейския съюз във всички страни членки на съюза. В резултат са възстановени стотици милиони евро в общата хазна.

Не само изправянето на отделни лица пред съд и връщането на средства в бюджета на Европейския съюз са жалоните в нашия успех. Не по-малко важен е възпиращият ефект на такава ефикасна служба за борба с измамите и мошеничествата като ОЛАФ срещу потенциалните нарушители, заяви генералният  директор на службата Франц-Херман Брюнер.

Служба като от типа на ОЛАФ не се нуждае от обич, а от уважение. ОЛАФ спечели уважението на всички европейски институции, важността на работата й се признава от страните членки на Европейския съюз, други международни организации търсят следователите й за съвет и подкрепа, добави той.

България остава висок сериозен приоритет за ОЛАФ. Наши представители са често в страната и очакваме усилията за подобряване в усвояването на европейски средства  да дадат резултат, заяви за БТА заместник-говорителят на ОЛАФ Йорг Воян в навечерието на 10-годишния юбилей на службата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.