1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейският парламент ще гласува предложение за компенсиране загубите от птичия грип

Европейският парламент ще гласува предложение за компенсиране загубите от птичия грип

Европейската комисия предлага да се въведе компенсиране за сериозни пазарни смущения довели до загуба на доверието на потребителите заради рискове, свързани с общественото здраве

 

Днес Европейският парламент реши с единодушие да проведе по спешна процедура извънредно гласуване относно предложението на Европейската комисия за компенсиране на загубите от птичия грип на производителите на птиче месо и яйца в Европейският съюз. Форумът ще се състои в сряда вечерта в Страсбург в присъствието на комисаря по земеделието Мариан Фишер-Бьол. Крайният срок за представяне на поправки към предложението е сряда 10:00 часа, а гласуването ще се състои в четвъртък.

Заради опасността от птичи грип потреблението на яйца и птиче месо в Европейския съюз рязко намаля. В някои страни този спад е до 70 на сто. Настоящите регламенти на Евросъюза, които регулират пазара на птиче месо и яйца, обаче позволяват отпускането на средства от бюджета само за производители, чиито ферми са директно засегнати от болестта. Европейската комисия предлага това да бъде променено като се въведе и "компенсиране за сериозни пазарни смущения довели до загуба на доверието на потребителите заради рискове, свързани с общественото здраве".

ЕС ще поеме 50% от финансирането, което да компенсира огромните загуби на производителите на птиче месо и продукти, а останалата част от средствата ще бъдат поети от страните членки.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.