1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейският парламент за повече иновации в земеделието

Европейският парламент за повече иновации в земеделието

В два, независими един от друг доклада, членове на ЕП призовават за повече технологии и по-лесен достъп до иновации в земеделието

За да бъде европейското земеделие конкурентоспособно на това в останалия свят, иновациите и технологиите са от ключово значение. Днес това важи с особена сила предвид постоянния стремеж към производство на по-големи количества, при това чрез опазване на ресурсите и използвайки колкото е възможно по-малко земя. Това се изтъква в два доклада, приети с голямо мнозинство от Европейския парламент в Страсбург в началото на седмицата. Докладите, които отчасти се припокриват, но нямат законодателна тежест, призовават към опростяване на Общата селскостопанска политика и другите нормативни рамки на ЕС с цел предоставяне на повече възможности и по-широк набор от инструменти за фермерите.

Първият доклад, "Технологични решения за устойчиво селско стопанство в ЕС", е изготвен от Антиа Макинтайър, представител на Обединеното кралство в Групата на Консерваторите и Реформистите (ECR) в ЕП. Авторът на втория доклад на тема „Насърчаване на иновациите и икономическото развитие в рамките на бъдещото управление на земеделските стопанства в Европа“ е Ян Хуйтема, холандски евродепутат от групата на Либералите и Демократите (ALDE). И двамата докладчици подчертават, че голяма част от сегашните политики и подходи в ЕС задържат развитието на иновациите в земеделието, а препоръките в докладите са насочени както към Комисията, така и към техните колеги в ЕП, към правителствата на държавите-членки и към широката общественост.

Технологиите – единственият изход


В доклада на Майкинтайър, който е приет с 454 срещу 177 гласа, английската евродепутатка призовава за по-широко използване на технологии в селското стопанство, като подчертава, че развитието и възприемането на иновативни практики ще доведе до по-устойчиво производство и по-добро използване на суровини, както за малките, така и за най-големите фермери. Документът подчертава и необходимостта от устойчиви инвестиции в научни изследвания и по-голяма подкрепа в посока на това новите идеи да се превръщат в продукция на пазара. Изтъкват се две основни направления, в които е необходимо да се работи – селекция за разработването на устойчиви на болести култури и прецизно земеделие – именно това, според Майкинтайър, са нещата, които трябва да са достъпни за всички земеделски стопани, независимо дали развиват конвенционално или органично производство. "Ние трябва да развиваме технологичните решения не само за увеличаване на производството, но и за подобряване на средствата за дистрибуция и за справяне с хранителните отпадъци. Трябва да повишим осведомеността и разбирането за иновациите, както сред земеделските производители, така и сред широката общественост", казва Майкинтайър в свое изявление след гласуването на доклада.

Макинтайър също така призова и академичните среди, индустрията, селекционерите, агро-химическия сектор, земеделските производители и хранително-вкусовата промишленост, да докажат, че Европа не отстъпва пред конкурентите си и че, работейки съвместно, те постигат най-добрите резултати в науката, които впоследствие прилагат успешно в практиката.

Силата на иновациите

Представеният от Ян Хуйтема доклад, приет от евродепутатите с 474 срещу 115 гласа, призовава държавите-членки на ЕС да улесняват, а не да възпрепятстват технологичния напредък в селското стопанство, обръщайки специално внимание на технологиите за прецизно земеделие, иновативните селекционни техники и интегрираното управление на борбата с вредителите. Той също посочва, че чрез иновациите може да се повиши конкурентоспособността на ЕС в световен мащаб и да се създадат повече работни места в селските райони. Докладът също така настоява ОСП да бъде заначително опростена и по-гъвкава, като същевременно Комисията се призовава да прокара по-широкото използване на информационни и комуникационни технологии в земеделския сектор.

В свое изказване в навечерието на приемането на докладите, холандският евродепутат подчертава, че европейските фермери имат желание да се възползват от възможностите, които им се предоставят посредством иновациите, но остарялото законодателство и правила често им пречат да го направят. Ян Хуйтема заявява още, че ОСП трябва да спре субсидирането на остарялото статукво и вместо това да се фокусира върху иновациите. С приемането на доклада се отправя силен сигнал към Европейския Съвет и Европейската Комисия по отношение на изоставането на европейското законодателство, категоричен е холандският представител в ЕП, който е убеден, че чиновниците имат „фобия към новите технологии“ и ниско ниво на информираност в това направление. „Европа не може да стои заседнала в миналото, тя трябва да продължи напред. Трябва да сме сигурни, че когато един фермер иска да бъде иновативен, нищо не му пречи да го направи, а даже напротив.“, казва още Хуйтема в своето изказване.


Материалът е разработен по материали на Agra Europe и е предоставен от Институт за агростратегии и иновации, част от информационна кампания „Иновациите – винаги на мода!“


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.