1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейският съд премахва извънредните разрешителни за неоникотиноиди

Европейският съд премахва извънредните разрешителни за неоникотиноиди

Решението на Европейския съд предизвика остра критика от страна на захарната индустрия, международната организация на производителите на захарно цвекло и фермерските организации Копа и Коджека

Извънредните разрешителни за третирането на посевен материал с неоникотиноиди не са съвместими с европейските закони. Това реши Европейският съд в Люксембург по дело, заведено от природозащитни организации.
 
Според магистратите европейската законова рамка не позволява посевните материали да се третират с въпросните вещества, щом именно тази практика изрично е забранена от съответния регламент за изпълнение, какъвто съществува за неоникотиноидите от 2018 година.
Става дума за веществата клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам, които от сега нататък ще могат да се ползват само за семена на растения, отглеждани в оранжерии, но не и на открито.
Първоначалното дело беше заведено пред белгийски съд от местен пчелар, подкрепен от няколко екологични организации. Съдът в Белгия изпрати делото в Люксембург с искане за становище от по-висшата инстанция.
 
Решението на Европейския съд предизвика остра критика от страна на захарната индустрия, международната организация на производителите на захарно цвекло и фермерските организации Копа и Коджека. Според тях присъдата интерпретира предписанията за извънредните разрешителни прекалено рестриктивно, изправяйки фермерите, няколко седмици преди началото на сеитбената кампания, пред невиждана ситуация, която застрашава захарното производство в Европейския съюз. Това ще унищожи хиляди работни места в селските райони и ще доведе до внос на захар от трети страни, където няма предписания за устойчивост.
Природозащитниците от своя страна приветстваха съдебното решение и изразиха възмущението си от позицията на Европейската комисия, която, според тях, била застанала зад агробизнеса. Непосредствени последици решението ще има за Франция, където властите и за предстоящата кампания издадоха извънредно разрешително. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.