1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейският съюз да въведе задължителен етикет и за преработените яйца

Европейският съюз да въведе задължителен етикет и за преработените яйца

За това настояват десните партньори в правителствената коалиция на Ангела Меркел

Европейският съюз да въведе задължителен етикет и за преработените яйца. За това настояват десните партньори в правителствената коалиция на Ангела Меркел.

При покупката на готови продукти, които съдържат яйца, потребителят няма представа от коя държава са яйцата и при какви условия са снесени. Това трябва да се промени, смятат от консервативния блок в германския парламент. В писмо до европейския комисар за здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукайтис групата на консерваторите в Бундестага поставя искането Комисията да създаде регламент, с който всички производители на храни да бъдат задължени да обозначават произхода и начина на отглеждане на животинските продукти – яйца, месо и мляко. Такъв етикет вече има за яйцата за пряка консумация, припомнят подателите на писмото, както и при повечето плодове, зеленчуци и сурово месо.

Допреди няколко години в Европейския съюз задължителното посочване на произхода важеше само за говеждото месо. Днес то се прилага и за птиче, свинско, козе и овче, но само когато месото е сурово и непреработено. Според потребителски организации и политици това не е достатъчно, особено като се има предвид огромния брой готови храни, в които има яйца, мляко и месо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.