1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейският съюз ще сключи договори за търговия и инвестиции с Виетнам

Европейският съюз ще сключи договори за търговия и инвестиции с Виетнам

В споразумението за търговия е предвидено и постепенното премахване на митата в аграрния сектор

Европейският съюз ще сключи договори за търговия и инвестиции с Виетнам. Това става възможно, след като Комисията одобри текстовете, така че те да бъдат подписани още преди края на годината.

В споразумението за търговия е предвидено и постепенното премахване на митата в аграрния сектор. След 5-годишен преходен период износителите на млечни продукти от Европа ще могат да доставят стоките без оскъпяване в азиатската страна. В момента Виетнам облага млечните продукти с 20 процента вносно мито.

За замразеното свинско месо е договорен преходен период от 7 години, а за говеждото – 36 месеца. Най-дългият срок е за птичето месо, 10 години. След това всички европейски меса ще могат да се внасят безмитно във Виетнам.

В обратната посока страната получава свободен достъп до европейския селскостопански пазар, с изключение на някои по-чувствителни производства. Ограничени контингенти ще има за ориз, захар и яйца. Освен това Ханой ще признае 169 географски наименования от Европейския съюз, а Брюксел приема 39 виетнамски.

По думите на търговският комисар Сесилия Малмстрьом Виетнам със своята все по-заможна средна класа е перспективен пазар за европейските износители. Преди договорите за търговия и инвестиции да влязат в сила, те трябва да бъдат одобрени от националните правителства и от Европейския парламент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.