1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европредставители посетиха два обекта, изградени със средства по програма САПАРД

Европредставители посетиха два обекта, изградени със средства по програма САПАРД

 

Зам.-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев и представители на Главна дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на Европейската комисия посетиха вчера два обекта, изградени със средства по програма САПАРД, съобщиха от МЗГ.

Първият посетен обект бе винарска изба "Беса Валей" в с.Огняново, Пловдивско. 80% от произведеното там вино е предназначено за вътрешния пазар, а продукцията, която се изнася, е предимно за Англия, Австрия, Швейцария, Германия и Унгария. Очакванията са след 3-4 год. обемът  на производство да  достигне 8 хил. тона. Винарната осигурява 26 постоянни  и 200 временни работни места.

Вторият посетен обект бе розоварна "Нара Гео" в с. Отец Паисиево, Пазарджишко, също създадена с проект по предприсъединителната програма САПАРД. В момента се отглеждат 700 дка с рози, като средният добив на розов цвят възлиза на 400 кг/дка. В розоварната се отглеждат и 100 дка биологична роза. Продукцията е предназначена изцяло за износ – САЩ, Европа, Близкия Изток и Япония. Благодарение на предприсъединителната програма е затворен цикълът на производство на розово масло. "Нара Гео" е семейна фирма, която осигурява постоянна заетост на 20 души, а през активния сезон на беритбата се ангажират и до 600 временно заети.

Разглеждането на проекти по САПАРД е част от програмата за посещението у нас на мисията на Главна дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.