1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Евросъюзът дава средства за ветеринарна дейност

Евросъюзът дава средства за ветеринарна дейност

Ще бъдат контролирани предимно класическата чума по свинете, салмонелата и птичият грип

 

Европейската комисия е отпуснала 11,506 млн. евро за контрол и борба срещу болестите по домашните животни в България и Румъния за 2007 г. Средствата ще се използват за съфинансиране, като останалата част, необходима за борбата с болестите по домашните животни, ще бъде осигурена от държавните бюджети на двете страни.

Средствата ще бъдат използвани за изпълнение на програми за здравна защита на животните, представени от двете страни в Европейската комисия. Успешното им изпълнение е от голямо значение както за здравословното състояние на животните, така и за общественото здраве в двете страни.

От цялата сума на България се отпускат 1 786 000 евро. Сред болестите по домашните животни, които ще бъдат контролирани и ще се води борба с тях, са класическата чума по свинете, салмонелата при бройлерите и наблюдения за евентуални случаи на птичи грип.

Освен това от 1 януари догодина ще бъдат отворени 16 нови инспекционни пунктове - по осем в България и Румъния. В тях ще се подлагат на ветеринарен контрол влизащи продукти от трети страни през новите граници на Европейския съюз след приемането на двете държави в ЕС.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.