1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Евросоциалисти искали повишаване акциза на алкохола

Евросоциалисти искали повишаване акциза на алкохола

 

Европейските социалисти искат покачване на минималните акцизи за алкохола с 31%, което означава, че за домашното производство на алкохол акцизът ще се покачи от 2.2 лв. на 3 лв., а за високо алкохолните - от 4.4 лв. на 6 лв.

Това обяви евродепутатът от СДС Мартин Димитров на брифинг в централата на синята партия.

От друга страна, според Димитров, ако акцизите отпаднат, бензинът в България би струвал 0.90 лв, а с акциз сега струва 1.7 лв.

Синият евродепутат обясни, че темата за акциза е разисквана на заседание на Комисията по икономически и парични въпроси към ЕП, където представителят на БСП Кристиян Вигенин е казал, че е против премахването на минималните нива на акцизите.

"Не ми се струва честно в България БСП да казва колко е проблемно да се облага с акциз домашното производство на алкохол, а в Брюксел да подкрепя минималните нива на акцизите", допълни Димитров.

На пресконференцията Мартин Димитров представи доклад на своя колежка от ЕНП, с която работят заедно за отпадане на акцизите.
В този доклад е отбелязано, че икономическия и социален ефект от регулацията на акцизите е минимален и те трябва да отпаднат.

Ако това стане всяка от страните-членки на ЕС сама ще решава какви акцизи да има за алкохолните продукти. В този смисъл българският парламент може спокойно да освободи производството на домашен алкохол от облагане с акцизи и да прецени какви ставки трябва да има за другите алкохолни продукти, подчерта синият евродепутат./dnesplus.bg

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.