1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Евросубсидиите за зърнопроизводителите вече са във фискалния резерв

Евросубсидиите за зърнопроизводителите вече са във фискалния резерв

Това съобщи шефът на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов

Евросубсидиите за  зърнопроизводителите, заради които България се наложи да тегли заем, а финансовият министър Симеон Дянков подаде оставка малко преди целия кабинет на ГЕРБ, вече са във фискалвия резерв. До дни там ще влязат и други 80 млн. евро еврофинансиране, за които имаше съмнение, че ще бъдат одобрени от Брюксел. Това съобщи пред БНР шефът на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов. 

В края на март служебният министър Марин Райков настоя пред Брюксел парите, платени на зърнопроизводителите, да бъдат възстановени на България, а дни по-късно неговият предшественик Бойко Борисов благодари в писмо до председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу за превода на средствата.  

Другата сума от 80 млн. евро е част от общо 280 млн. евро плащания за четвъртото тримесечие на 2012 г., които преминаха проверка от Брюксел дали са похарчени по правилата. С тях държавата беше пуснала под условие редица общински проекти, съобщи Порожанов. Вече е заверена сметката с втория транш от цялата сума 280 млн. евро, която също ще влезе във фискалния резерв. 

Досега са договорирани 79% от средствата по Програмата за развитие на селските райони. Порожанов изрази увереност, че много преди края на тази година - последната, в която може да се сключат договори, ще бъдат договорени и наддоговорени останалите 20%. Възможности за финансиране има за проекти за селски туризъм, други икономически дейности в селските общини, агроекологията и необлагодетелстваните райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.