1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ФАО и СТО се споразумяха за по-тясно сътрудничество

ФАО и СТО се споразумяха за по-тясно сътрудничество

Международният стокообмен ще има все по-голямо значение

За по-тясно сътрудничество се споразумяха Световната търговска организация и Организацията за прехрана и земеделие на ООН – ФАО. Целта е да се насърчи международната търговия с храни и да се улесни достъпа на малките фермери до световните пазари.

Първият етап от съвместната дейност ще бъде общ доклад за здравето на животните и растенията в търговията с аграрни продукти.

"Надяваме се това засилено сътрудничество да укрепи справедливата търговия със селскостопански суровини и храни", заяви генералният директор на ФАО Жозе Грациано да Силва след срещата си с шефа на Търговската организация, Роберто Азеведу, в Рим. Международният стокообмен ще има все по-голямо значение, за да задоволи търсенето в страните, които са нетни вносители. В същото време Жозе Грациано да Силва предупреди, че отварянето на пазарите крие опасност за местното земеделие.

Сънародникът му АзевЕду от своя страна изтъкна, че Световната търговска организация се стреми да създаде система, която да насърчава икономическия растеж по света. Сътрудничеството с ФАО трябва да бъде насочено и към развиващите се страни, за да могат те по-лесно да спазват международните стандарти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.