1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ФАО подкрепя земеделието в развиващите се страни

ФАО подкрепя земеделието в развиващите се страни

Подписано е споразумение за борба с недохранването и глада

Споразумение за борба с недохранването и глада са подписали в Рим Генералният директор на ФАО Жозе Грациану да Силва и иранският министър на земеделието Махмуд Хожати. В сътрудничество с Организацията за прехрана и земеделие на ООН, Иран ще предостави своето ноу-хау в селскостопанското производство на развиващите се страни.

Споразумението е част от програмата Юг-Юг за развитие на селскостопанския сектор в зоната на Близкия Изток и слабо развитите страни. Сътрудничеството Юг-Юг е термин, използван от политици и учени, за да се представи обмена на ресурси, технологии и знания. То придобива популярност през последните години като иновативен подход към помощта за развитие. 

Инициативата има за цел да подкрепи правителствата на слабо развитите държави при създаването на планове за развитие на селското стопанство и насочване на инвестиции в сектора, както и по-голямо участие на малки и средни земеделски производители в селскостопанските вериги. Страните могат да се възползват от достъпа до ирански изследователски и образователни центрове, сертифицирани от ФАО, които насърчават иновациите на регионално и национално ниво. Благодарение на Споразумението ще бъдат образовани лица, работещи в селскостопанския сектор. Директорът на ФАО е връчил на иранското земеделско министерство почетна грамота за намаляване под 5% на броя на иранските граждани, засегнати от недохранване. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.