1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фекалии тровят пъстървата в Широка лъка

Фекалии тровят пъстървата в Широка лъка

Източникът на замърсяването е напълно ясен

Отпадните води на смолянското село Широка лъка изтровиха около 500 риби, констатира проверката на РИОСВ-Смолян. Заради сушата, река Широколъшка е почти пресъхнала на места, а отпадните води на туристическото село се изливат направо в реката.

Отровеният участък е дълъг около 150 метра и напълно съвпада с мястото, на което се влива мръсният водопровод. Около 200 м по-надолу, там където се влива река Гелска, умряла риба няма.

Така експертите установиха, че наскоро хвърлените рибки са измрели от човешки „отрови”, а щетите не са огромни заради разреждането на мръсотиите от притока.

Взети са проби от водата, но резултатите ще бъдат готови след около 3 дни. Източникът на замърсяването е напълно ясен, категорични са специалистите  и коментират, че в близост няма производствени предприятия, които да натровят рибата.

Никой от местните обаче не може да си обясни защо точно този район е бил зарибен през пролетта с около 4 хиляди пъстърви, след като и децата знаят, че тази риба вирее само в кристално чисти води.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.