1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермер, който продава мляко, без да има индивидуална квота, ще бъде глобяван

Фермер, който продава мляко, без да има индивидуална квота, ще бъде глобяван

Заявления се подават до 15 януари

 

До 15 януари производителите на краве мляко трябва да подадат заявление за получаване на индивидуална млечна квота, припомнят от дирекция "Аграрно развитие" Документите се приемат в общинските служби по земеделие и гори или областните дирекции "Земеделие и гори" в страната.  

Съгласно действащото европейско и българско законодателство, всеки килограм краве мляко, напуснал стопанството, в което е добито, следва да се регистрира и отчита в системата на млечни квоти. Всеки фермер, който продава мляко и млечни продукти без да има индивидуална квота, след 1 април 2007 г. подлежи на парични и имуществени санкции. При превишаване на индивидуалната млечна квота ще бъдат налагана глоба в размер на 0,55 лв./кг., предупреждават експертите.

За да може производителят да получи индивидуална квота за доставка, заявените количества трябва да бъдат потвърдени от одобрен изкупвач, с подпис и печат. При заявка за квота за директни продажби могат да се приложат счетоводни документи, доказващи извършените продажби през 2006 г. или удостоверение за средна месечна продуктивност на стадото през изминалата календарна година. Всеки производител на краве мляко, който е регистриран и е подал заявление в установения срок ще получи до 1 април 2007 г. удостоверение с размера на индивидуалната си квота.

291 изкупвачи на краве мляко са одобрени със заповед на министъра на земеделието и горите. Според действащото законодателство, за да получи одобрение от изкупвач, всяко предприятие трябва да отговаря на определени условия по Закона за подпомагане на земеделските производители.

Всички производители на краве мляко са длъжни да продават млякото си на одобрени изкупвачи. Изкупвачите от своя страна са длъжни да регистрират всички доставени количества краве мляко, които получават от производителите. За всяка доставка изкупвачът издава на доставчика документ, съдържащ данни за количеството доставено мляко и за неговата масленост. Задължително е между изкупвача и производителите на мляко да има сключени договори за доставки.

Министерството на земеделието и горите има изготвен регистър на одобрените изкупвачи на краве мляко, който е публикуван на уеб-страницата на министерството: www.mzgar.government.bg.

979 000 т краве мляко тона е определената национална млечна квота за България в преговорите с ЕС. От тях 722 000 т са за доставки към млекопреработвателните предприятия и 257 000 тона за директни продажби. Референтната масленост за страната е 3,91 %. 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.