1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермери от 14 общини излизат утре на протести по места

Фермери от 14 общини излизат утре на протести по места

Изкарват налична техника и животни

 

Утре, по места, млекопроизводители от 14 общини на страната ще излязат на протести, съобщава за Агенция „Фокус” председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите в България Андриан Цаконски. Фермерите ще протестират в Тервел, Велико Търново, Враца, Монтана, Гоце Делчев, Кърджали, Русе, Асеновград, Сандански, Пловдив, Ямбол, Хасково, Стара Загора и Разград.

Очаква се част от зърнопроизводителите да се включат в протестите. Час след началото на протестите ще бъдат блокирани пътища за неопределено време. Освен това в протестите е вероятно да се включат и ловците, допълни той. Фермерите ще изкарат налична техника и животни. Недоволството сред тях расте особено след последния протест в столицата и нежеланието на премиера за среща с протестиращите, обясни председателят на асоциацията. „Проблемът обаче е, че навсякъде се тръби за тези 60 млн. лв., а никъде не се казва за Код 6, за който още не са премахнати глобите, нито пък хората са си получили парите. Никъде не се казва дали ще се промени законът за държавния и общинския поземлен фонд, за пасищата, които трябва да се раздават между 5 и 10 години на животновъдите. Тези 60 млн. лв. на практика не са най-важните. Проблеми имат не само млеко, но и месопроизводителите”, каза Цаконски.

Той изрази по-скоро песимизъм от предстоящата среща на земеделския министър Валери Цветанов с еврокомисаря по земеделие Мариан Фишер Бойл във връзка с подпомагането на животновъдството у нас. По думите на Цаконски на срещата трябва да присъстват и представители на млекопроизводителите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.