1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермери от ЕС протестират по време на срещата на земеделските министри в Люксембург

Фермери от ЕС протестират по време на срещата на земеделските министри в Люксембург

Чехите са най-активни

 

Нови протести на европейски фермери се очакват днес в Люксембург. Там се провежда срещата на министрите от ЕС по земеделието и риболова.

Четири автобуса с фермери от Чехия пристигат в Люксембург за да се включат в общите демонстрации. Те ще връчат и протестна декларация на еврокомисаря по земеделието Мариан Фишер Боел. Следващия понеделник чешките фермери ще блокират за пореден път някои от основните магистрали в Чехия в знак на протест срещу националната и общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Земеделска техника и стопани ще преградят следващия понеделник магистралите Д-1 по направлението Прага-Бърно, Д-5 между столицата и Пилзен, както и няколко основни пътища в Южна Чехия. Затова предупредиха от чешката аграрна камара.

Протестът е срещу настоящата правителствена концепция за развитието на земеделието, както и за промяна на общата европейска селскостопанска политика по отношение на ниските изкупни цени на млякото. Според производителите, литър мляко в момента се изкупува по 25 евроцента, което не покрива разходите им.

Очаква се приходите на чешките производители да бъдат 5 млрд. крони, което е в пъти по-малко спрямо миналата година. Някои от тях вече предупреждават и за фалити. Както Agro.bg вечее информира, българските животновъди също заплашиха с масови протести в изборния ден 5 юли, ако не бъдат решени проблемите в отрасъла.

 

 

Етикети фермери, протест
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.