1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермери се заканват да докарат биволици пред МЗП

Фермери се заканват да докарат биволици пред МЗП

 

От Асоциацията по биволовъдство, която обединява около две хиляди производители завиха, че повече няма да участват в протестите. До това решение се е стигнало на 15 януари. Фермерите ще дадат своята подкрепа на ресорния си министър Нихат Кабил и са против политизирането на протеста. Те са готови да изведат пред ведомството в София добре охранените си биволици, като контра на демонстрацията с умрелите крави. Според отец Никанор от черногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" отпускането на няколко стотинки повече в субсидията за литър мляко няма да реши проблемите на бранша.

В манастира се отглеждат 33 биволици и девет малакини от породата Българска Мурра. Фермата е изградена преди няколко години със средства от програма САПАРД.

Смяната на министъра и извиването на ръцете на правителството няма да е добре за никой от нас, категоричен е отец Никанор. Трябва да се промени порочната схема за облагодетелстване на прекупвачите, защото от издояването до пазара млякото поскъпва с пъти, а качеството му пада. Решението е да се върнат малките мандри, но животновъдите също трябва да проявят инициатива.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.