1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермери ще взимат субсидии, за да пазят нивите от ерозия

Фермери ще взимат субсидии, за да пазят нивите от ерозия

 

Според проекта на Националната програма за борба с опустиняването, държавата ще насърчава със субсидии и други облекчения стопаните, които опазват плодородната земя. В проекта са заложени мерки срещу ерозията на почвата и подобряване на състоянието й, които трябва да се прилагат в периода 2007-2013 г.

Изследванията са на германски и швейцарски експерти, които показват, че почвата у нас трайно се уврежда. Водната ерозия засяга около 65%, а ветровата - около 24% от стопанисваните земи. Загубите на хумус в обработваемите терени на места достигат 40%, което смалява и добивите, и възможностите за рекултивация на земите.

Програмата предвижда държавата да възстанови напоителните системи, да внедри нови влагозадържащи технологии и да започне да прави ветрозащитни пояси от дървета и храсти, които спират ерозията. Сред набелязаните мерки са още ограничаване на изсичането на гори и добивът на баластра. Земеделците, които взимат противоерозионни мерки, ще получат субсидии. Помощи ще се отпускат и за изграждане на малки напоителни системи. Земеделците, които на свои разноски възстановят или подобрят общински слабопродуктивен терен, ще имат право да ползват земята безплатно.

Мерките ще струват около 11 млн. лв. Проектът е изготвен от министерствата на екологията, на земеделието и Програмата на ООН за развитие. Финансирането е осигурено от Глобалния екофонд.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.