1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермерите търсят алтернативи на традиционното финансиране

Фермерите търсят алтернативи на традиционното финансиране

Агрион предлага кредитни продукти и лизинг по улеснена процедура

На пазара за кредити влезе нов играч. Компанията за управление на земя Агрион получи регистрация от БНБ и вече предлага кредити за агробизнеса.  „Опитът ни показва, че земеделският бизнес се сблъсква с трудности и неразбиране за осигуряване на финансови средства. Често фирмите трябва да се борят с бавна и тромава процедура, затъват в документация и докато чакат поредното становище, пропускат възможности за милиони.

Затова решихме, че е време, а и имаме административния, ресурсен и експертен капацитет да разширим услугите си с кредитиране. То е разработено точно според нуждите и особеностите на земеделския бизнес”, казват от Агрион.

Моделът е нов за България и използва ниша, близка до банково кредитиране, но с разликата, че банките трудно приемат като обезпечение само земеделските земи на кредитоискателя. Така, ако производител иска да изтегли финансов ресурс по традиционния начин, ще трябва да ипотекира друг имот или материални активи, да заложи субсидии и т.н. Затова от Агрион залагат като свое конкурентно предимство улеснената процедура за кандидатстване и усвояване. Финансовите продукти на компанията започват от 10 000 лв. и се отпускат срещу обезпечение земеделска земя. Експертите я оценяват пазарно, бързо и безплатно.

Друго предимство е, че предлага може би най-високия процент финансиране срещу нея -  до 80% от пазарната стойност на заложения актив. „Освен това компанията няма такса за разглеждане, което намалява риска за кредитоискателя да направи разходи, а в крайна сметка да не е одобрен. На практика той не дължи нищо преди да е сигурен, че ще получи желаното финансиране”, разказаха още експертите по поземлени отношения. Услугата кредитиране е налична във всички търговски офиси на дружеството в цялата страна.

През последните години аграрният сектор в България бележи значително развитие, като общият годишен обем и броят на отпуснатите земеделски кредити нараства. Според данни на Агрион земеделците са оптимисти за състоянието на бизнеса в момента като повече от половината го определят „по-скоро като добро”. Всеки втори обаче признава, че е имал нужда от допълнителни средства като средната изтеглена сума е била 600 хил. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.