1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермерите в Аржентина очакват ограничения след избора на нов президент

Фермерите в Аржентина очакват ограничения след избора на нов президент

Жаир Болсонаро, посочи, че има опасност за обединението Меркосур

След президентските избори в страната аржентинските фермери се опасяват, че новият държавен глава отново ще наложи ограничения за търговията със селскостопански продукти. Такива имаше в периода от 2007 до 2015 година.

Новият президент Алберто Фернандес получи 48 % от гласовете и спечели изборите още на първия тур, побеждавайки досегашния държавен глава Маурицио Макри, който следваше либерална търговска политика. Още преди вота Фернандес беше обявил, че за вицепрезидент ще назначи Кристина Кирхнер, която изкара два президентски мандата – от 2007 до 2015 година.

Тогава вносът на селскостопански машини от Европейския съюз се разрешаваше само, ако износителят гарантираше да внася аржентински продукти като соя, пшеница или вино. Това доведе до масови протести и улични блокади в големите градове, а заради големите експорти се стигна до недостиг на храни за вътрешния пазар.

В първи коментар по повод аржентинските избори президентът на съседна Бразилия, Жаир Болсонаро, посочи, че има опасност за обединението Меркосур, ако Буенос Айрес отново наложи подобни ограничения. Политически наблюдатели в аржентинската столица коментират, че договорът за свободна търговия, подписан с Европейския съюз това лято, нямаше да бъде възможен, ако тогава на власт беше Фернандес.

Макар че Брюксел не отвори пазарите си толкова широко, колкото искаха четирите южноамерикански държави, споразумението е балансирано и отговаря както на интересите на страните от Меркосур, така и на чувствителността на европейските фермери, смятат от Европейската комисия. Основният аргумент е, че квотите за внос на южноамериканско говеждо и пилешко месо, захар и биоетанол ще бъдат въведени постепенно, а има и предпазна клауза, която да се задейства в случай, че количествата застрашават европейското производство. Въпреки това редица европейски държави не са съгласни, противници има и в Европарламента. Това поставя ратификацията на договора под въпрос.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.