1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермерите в Германия ще получат помощ

Фермерите в Германия ще получат помощ

Според федералното министерство на околната среда наводненията са "национална катастрофа"

Спешни помощи за пострадалите от наводненията в германските провинции обеща федералното правителство и регионалните власти. Министърът на земеделието Юлия Кльокнер ще обърне особено внимание на засегнатите фермери.
 
По най-предпазливи първоначални изчисления става дума за щети в размер на няколко милиарда евро в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц. В сряда кабинетът на Ангела Меркел ще обсъди какви суми може да предостави на засегнатите граждани и общини. Подобни срещи вече проведоха правителствата на двете провинции. В Рейнланд-Пфалц властите ще осигурят 50 милиона спешна помощ, с които да се ремонтират пътища и мостове.
flood
 
В изявление, публикувано на сайта на аграрното министерство, Юлия Кльокнер благодари на всички фермерски семейства, помогнали със своите трактори за спасяването на хора и участвали в почистването на затрупаните от кал пътища. За наводнените ниви, потопените под вода машини и селскостопански постройки, както и за отнесените от стихиите животни тя обеща финансова подкрепа. От спешна помощ се нуждаят и лозарите в региона, чиито масиви, заради влагата, са изложени на опасност от гъбични заболявания.
 
Според федералното министерство на околната среда наводненията са "национална катастрофа", която потвърждава факта, че климатичните промени са стигнали и до Германия. Министърката Свеня Шулце изтъкна, че страната не може да си позволи да не инвестира в мерки за опазване на климата. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.