1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фермерите в Съединените щати са силно притеснени от създалата се търговска война с Китай

Фермерите в Съединените щати са силно притеснени от създалата се търговска война с Китай

Китайският пазар е важен за американските производители на соя

Фермерите в Съединените щати са силно притеснени от създалата се търговска война с Китай. Редица организации призовават Вашингтон да се откаже от наказателните мита върху стомана и алуминий. Най-големи опасения в момента изпитват стопаните, които отглеждат соя.

От браншовата организация предупреждават, че Китай може да въведе мита върху вносната соя, а това би се отразило крайно негативно на фермерите. Техните приходи са паднали наполовина за последните 5 години, а търговската война с Народната република ще доведе много от тях до фалит. Затова Вашингтон не бива да поставя износа на протеиновата култура към най-големия търговски партньор под заплаха, настояват от организацията.

Китайският пазар е важен за американските производители на соя, тъй като ежегодно повече от половината реколта се изнася за там. През миналата година общият експорт на соя е бил в размер на повече от 55 милиона тона на стойност от близо 22 милиарда долара. 58 на сто от количеството е доставено за Китай. Това прави културата най-важната експортна стока на американския агросектор. С огромна разлика на второ място е царевицата с 9 милиарда, пред ядките с 8,5 милиарда долара. От браншовата организация на производителите на соя са помолили за среща с президент Тръмп, но все още нямат отговор.

Ако Народната република наложи наказателни мита върху внасяната от Америка протеинова култура, това ще засегне предимно земеделските стопани в Средния Запад, където се намират най-големите площи със соя. Това са и щатите, дали най-голяма подкрепа за Тръмп на президентските избори през 2016 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.