1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фил Хоган: 7.5 млрд. евро ще се инвестират в българското земеделие в следващите години

Фил Хоган: 7.5 млрд. евро ще се инвестират в българското земеделие в следващите години

Трябва да има равнопоставеност между всички земеделски стопани в Европа, които кандидатстват за финансиране по различните програми

7.5 млрд. евро ще се инвестират в българското земеделие за следващите 6-7 години. Това каза пред журналисти в Европейската комисия в Брюксел еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган, пише Агенция Фокус. По думите му, нивото на изпълнение за България по програмите за предишния период е задоволително от гледна точка на ЕК. „Това са големи инвестиции наистина. Около 4 млрд. евро са директни плащания, другите са по оперативните програми за развитие на селските райони. Това дава възможности да се помага на производителите. Има възможност за подпомагане на сектори, които изпитват затруднения“, каза още еврокомисарят Хоган.

Той уточни, че всяка страна трябва да осигури надеждни системи и да гарантира, че средствата се разходват правилно. Според него нивото на грешките и спрените средства по програмите за България са незначителни. Плащанията през следващите 7 години остават като при предходния програмен период за 2007-2013 година, каза още Фил Хоган, По думите му, трябва да има равнопоставеност между всички земеделски стопани в Европа, които кандидатстват за финансиране по различните програми.

„Тъй като в много страни няма широколентов интернет, поне на нивото, на което ни се иска, все още не е въведено задължителното подаване на документи по електронен път. Би било несправедливо, ако някои фермери да не могат да подават заявления, заради липсата на нужните технологии. Най-важно е заявленията по различните програми да се радват на одобрение и то възможно най-скоро, за да има стимул за растеж на земеделските райони“, коментира още Хоган. Мерките за подпомагане на земеделските производители, засегнати от руското ембарго, трябва да бъдат продължени, коментира още еврокомисарят. „Мога да ви уверя, че ние имаме интерес да удължим тези мерки за компенсиране на производителите, засегнати от решението на руския президент Путин. Ще бъде направено всичко възможно да се удължат тези мерки, стига да постигнем съгласие между всички главни дирекции в Европейската комисия и бюджета го позволи. Имаме желание да удължим мерките, да вземем повече мерки, за да компенсираме държавите, които пострадаха от санкциите на Русия“, каза още еврокомисарят. Според него България не изнася толкова стоки в Русия, колкото засегнати от руското ембарго са държави като Полша и Румъния, Фил Хоган каза още, че не може да се ангажира с конкретна сума, която ще получат като компенсация фермерите в Европа, тъй като предстои да бъде разгледан бюджета в тази посока.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.