1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фил Хоган държи на защитата за вълците

Фил Хоган държи на защитата за вълците

Популацията от вълци в Европа все още е застрашена

Вълците все още са застрашен вид в големи части от Европейския съюз. Затова Европейската комисия държи те да останат защитени от закона, изтъкна агрокомисарят Фил Хоган и предложи подкрепа за стопаните на животни, отглеждани на открито.

Хоган не смята да променя статута на хищниците, въпреки че те се разпространяват все повече. Агрокомисарят смята, че популацията от вълци в Европа все още е застрашена и затова настоява да се прилагат строгите правила за защита, издадени от Европейската комисия.

"Наясно съм с факта, че разпространението на вълците води и до проблеми", каза комисарят пред медии в Брюксел. В тази връзка той предлага финансова подкрепа за фермерите, притежаващи пасищно отглеждани животни. Хоган поясни, че и сега правилата позволяват отстрела на отделни вълци, ако те наистина са опасни за стадата, или пък ако става дума за болни екземпляри.

Изявлението на Хоган е в отговор на писмо от германския земеделски министър Кристиан Шмит, в което се настоява за промяна на защитения статут на вълците, които да улеснят лова им. В Германия проблемът е значителен, тъй като в страната са установени около 60 глутници от над 150 животни. През миналата година властите са изразходвали над 1 милион евро за защита на стадата. Компенсациите, изплатени заради нападнати от вълци животни, са били в размер на 135 хиляди евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.