1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фил Хоган защитава договора с МЕРКОСУР

Фил Хоган защитава договора с МЕРКОСУР

Подписването на договора не се очаква преди 2021 година

Неподписаният все още договор между Европейския съюз и държавите от Меркосур беше тема на дискусия в Европарламента, продължила повече от два часа и половина. В повечето изказвания се чуха искания за сериозни поправки по текста, а търговският комисар Фил Хоган защити проекта.

Най-сериозни бяха критиките от страна на Зелените и Левите в пленарната зала. Те са срещу изсичането на джунгли в Южна Америка и посочиха, че подобни действия не съответстват на "зелената сделка" на Европейския съюз. Освен това много депутати смятат, че селското стопанство в Европа и в южноамериканските страни не се разглежда еднакво - на тукашните фермери се налагат все повече ограничения, докато те не важат за вноса от Меркосур.

Подписването на договора не се очаква преди 2021 година, изтъкнаха от групата на социалдемократите. Така Европейският парламент има достатъчно време да внесе поправки, които да гарантират опазването на климата и тропическите гори. Според социалдемократите Брюксел трябва да забрани импорта на аграрни продукти, добити от нелегално разчистени площи.

Новият търговски комисар Фил Хоган призна, че европейските екологични норми няма как да бъдат изцяло наложени в Южна Америка. Въпреки това договорът е възможност с по-голямо полезно действие, отколкото речите в пленарната зала, посочи той. По думите му Бразилия е поела ангажимента да прекрати нелегалното изсичане на джунглата, както и до 2030 година да залеси 12 милиона хектара. В заключение Хоган призова депутатите внимателно да прочетат текста на договора, в който изрично се казва, че вносът на говеждо месо от Меркосур, срещу който много фермери протестират, е строго регламентиран.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.