1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Филантропи дават половин милиард долара срещу тютюнопушенето

Филантропи дават половин милиард долара срещу тютюнопушенето

Бил Гейтс и Майкъл Блумбърг увериха, че ще насочат усилията си към развиващите се страни, където се пуши най-много

 

Половин милиард долара ще отпуснат бившият шеф и основател на електронния гигант "Майкрософт" Бил Гейтс и кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг за борбата с тютюнопушенето в световен мащаб.

Двамата милиардери, които притежават благотворителни фондации, увериха, че ще насочат усилията си към развиващите се страни, където се пуши най-много. Средствата ще отидат за проекти, целящи да подпомогнат пушачите да се откажат от порока. Парите ще се ползват и за да се помогне на пасивните пушачи. Градоначалникът на Ню Йорк започна кампания срещу пушенето още преди четири години, като отдели 125 млрд. долара. На пресконференция Блумбърг заяви, че когато анонсирал програмата си, се е надявал, че и други хора ще се присъединят към него. Той добави, че е удовлетворен, че Бил и Мелинда (съпругата на Гейтс) са се присъединили към каузата. Парите ще бъдат в помощ на правителствата да приложат на практика пакет от мерки, който включва контрол на производството на тютюневите изделия, повишаване на данъците и забрана за рекламирането на тези продукти. От своя страна Бил Гейтс подчерта значението на мерките, които трябва да бъдат предприети. Според милиардера болестите, причинени от употребата на никотин, са едно от най-големите предизвикателства за здравето на хората от Третия свят.

По-рано тази година Блумбърг и директорът на Световната здравна организация Маргарет Чан лансираха проект, подпомагащ правителствата за ограничаването на употребата на тютюневи изделия. До момента по-малко от пет на сто от населението на света е включено в тази програма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.