1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Филипините забраняват отглеждането на ГМО сорт ориз

Филипините забраняват отглеждането на ГМО сорт ориз

Дискусията се води две десетилетия

Спорът за отглеждането на генномодифициран ориз на Филипините навлезе в нова фаза, след като Върховният съд в Манила го забрани. Така нареченият "златен ориз" беше разрешен за отглеждане миналата зима.
 
Дискусията се води две десетилетия и е знакова по отношение на надеждите и притесненията, свързани с генномодифицираните организми. Когато през миналата година фермерите на Филипините прибраха първата реколта в размер на близо 70 тона, застъпниците на ГМО технологиите се надяваха, че това ще се окаже дълго чаканият пробив. Решението на Върховния съд обаче може да промени всичко. 
 
Според клона на Грийнпийс в югоизточна Азия магистратите в Манила са дали победата на стопаните, които от години се борят срещу генно-променени растения и свързаните с тях вреди за хората и околната среда. В тази връзка екоорганизацията призовава правителството на Филипините да стимулира биологичното земеделие, да търси диалога със стопаните и да не подкрепя интересите на индустриалното производство.
 
Позициите на двата лагера остават непроменени. Застъпниците зад "златния ориз" изтъкват, че с високото си съдържание на бета-кaротин той е в състояние да намали заболяванията, свързани с недостиг на ценни вещества. Противниците от своя страна изтъкват, че големите производители неглижират експлоатацията на населението и негативните последствия. В тази връзка се говори и за сорт патладжани, на който е присаден ген от бактерия, който го прави устойчив на определени вредители. Привържениците на ГМО технологиите изтъкват, че по този начин малките фермери ще спестят големи суми за препарати за растителна защита. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.