1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. На Филипините прибраха първия „златен ориз“

На Филипините прибраха първия „златен ориз“

Филипините бяха сред първите държави, проявили интерес към генно модифицирания сорт

Дискусията за ползите и вредите от генно модифицираните земеделски култури получава нов тласък, след като фермери на Филипините прибраха първата реколта от т.нар. „златен ориз“, създаден преди повече от 20 години.
 
През 2000 година учени от Цюрих и Фрайбург започнаха да експериментират с оризови сортове, за да селектират такъв, който да намали недостига на витамин А у големи части от населението на Земята. Проблемът най-често се среща в Азия и Африка, където всяка година ослепяват около половин милион деца, а половината от тях умират. Златният ориз има за цел да предотврати такива заболявания, свързани с недостиг на определени вещества в храната.
 
Първата реколта е в размер на 67 тона, прибрани от 40 хектара. Филипините бяха сред първите държави, проявили интерес към генно модифицирания сорт, но издаването на лиценз се забави близо 10 години. През 2013-та противници на ГМО унищожиха първите опитни полета, през 2015-та Върховният съд забрани отглеждането на такива култури, но година по-късно го разреши. Лицензът беше даден през 2019-та, но разрешението за комерсиалното използване дойде миналата година.
 
През цялото време учените продължаваха да подобряват качествата на „златния ориз“, като добавиха част от ген от нарцис, който увеличи съдържанието на витамин А. Въпреки това в много държави, основно в Западна Европа, опасенията от последствията все още са по-големи, отколкото очакваните ползи. Сред малкото, дали зелена светлина, са Австралия и Нова Зеландия, които през 2017-та разрешиха вноса на този ориз, година по-късно същото направиха Съединените щати и Канада.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.