1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Финансова подкрепа в размер на 1 милиард евро поискаха германските фермери заради сушата

Финансова подкрепа в размер на 1 милиард евро поискаха германските фермери заради сушата

Федералното земеделско министерство трябва да обяви извънредно положение за аграрния сектор

Финансова подкрепа в размер на 1 милиард евро поискаха от  германските фермери заради сушата. Средствата са необходими за компенсация на загубите.

За целта федералното земеделско министерство трябва да обяви извънредно положение за аграрния сектор, с което ще създаде законовата основа за изплащане на помощите. Като следваща крачка президентът на Германския земеделски съюз Йоахим Руквид посочи определянето на бюджет, от който стопани, прибрали 30 процента по-малко реколта, да получат обезщетение. Сегашните загуби в размер на 50 до 70 процента отчитат повечето земеделски производители в страната.

Подкрепа за искането Руквид получи от парламентарната група на Християндемократите. В интервю Гита Конеман, заместник-председател на групата, заяви: "Редица малки и средни стопанства все още не са се възстановили напълно след кризите през последните години. В момента ситуацията е трагична, особено в Северна и Източна Германия, хората там се борят за оцеляване."

Според Социалдемократите извънредната помощ за фермерите можела да създаде политически прецедент. "Ако дадем на селското стопанство перспектива за подобна подкрепа, това означава, че в бъдеще ще трябва да помагаме и на други сектори в икономиката", посочи депутатът Райнер Шпирлинг, говорител на Социалдемократите по аграрните въпроси.

Във вторник федералният министър на земеделието Юлия Кльокнер ще се срещне с колегите си от провинциалните правителства, за да обсъди ситуацията. В сряда Кльокнер ще информира кабинета на Ангела Меркел. Дали ще има някаква извънредна помощ за фермерите ще се реши след приключване на жътвата в края на август, посочи Кльокнер.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.