1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фирма упражни натиск върху митниците за захарните квоти

Фирма упражни натиск върху митниците за захарните квоти

Квотата е за 250 000 тона, а постъпилите искания са за 261 660 тона.

 

За първи път върху митническата администрация бе направен опит за недопустим натиск при разпределението на тарифната квота за внос на сурова тръстикова захар за 2005 г., съобщиха от агенция "Митници". По-рано вчера от "Захарни заводи" - Горна Оряховица обвиниха ведомството в писмо до директора Асен Асенов, министъра на финансите Милен Велчев и лидера на КНСБ Желязко Христов, че агенция "Митници" предприема репресивни действия срещу "Захарни заводи" с цел облагодетелстване на фирми на Гриша Ганчев. На 1 януари митническите органи във Варна и Бургас проведоха мащабна репресивна акция срещу "Захарни заводи", се казва в писмото. Действията на митничарите бяха насочени към забавяне на обработката на исканията за издаване на митнически декларации като целта е да не се изпълни регистрацията им в деловодството на Централно митническо управление, твърди изпълнителният директор на"Захарни заводи" Георги Узунов.
В отговор на обвиненията от агенция "Митници" уточниха, че разпределението е направено съобразно изискванията на действащото законодателство в указания срок. Годишната квота за внос на захар е договорена при присъединяването на България към Световната търговска организация през 1996 г.. Тя се утвърждава с наредба за разпределение от министър на финансите.

Квотата е за 250 000 тона, а постъпилите искания са за 261 660 тона. Поради обстоятелството, че заявките надвишават определения размер на квотата, тя бе разпределена пропорционално на заявените количества с коефициент 95,5 процента. Квотата се разпределя на принципа "Пръв пристигнал, пръв получил", уточняват от митниците./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.