1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фонд „Земеделие“: От 20 януари ще започне изплащането на субсидиите за хектар обработваема площ

Фонд „Земеделие“: От 20 януари ще започне изплащането на субсидиите за хектар обработваема площ

Създадена е добра организация и е възможно средствата да бъдат преведени навреме

Администрацията на Фонд „Земеделие“ има готовност от 20 януари да започне да превежда субсидиите за хектар обработваема площ, каквито бяха договорките с производителите през декември 2011 г. Това съобщи за Investor.bg зам.-изпълнителният директор на фонда Свилен Костов.

В началото на миналия месец зърнопроизводителите прекратиха протестите срещу кабинета, след като се убедиха, че заради кризата бюджетните доплащания към европейските субсидии за декар обработваема земеделска земя ще бъдат орязани много под нивата от миналата година.

Вместо исканите 570 млн. лв. земеделските производители получиха с бюджета за тази година 340 млн. лв. национални доплащания, което предизвика и тяхното недоволство. След като се увериха, че кабинетът няма да изпълни скрепеното със споразумение обещание за осигуряване на максимален размер на субсидиите, направено преди изборите, фермерите все пак направиха пореден компромис и прекратиха блокадите. Този път те повярваха на обещанието, че до края на януари ще им бъдат преведени всички субсидии за 2011 г., които по закон трябва да се изплатят до средата на следващата година. Миналата година директните плащания започнаха да се изплащат на бранша от март.

От техническа и административна гледна точка е изключително трудно преводите да бъдат извършени в разстояние на десетина дни до всичките регистрирани производители, които са над 94 хиляди, обясниха експерти.

Според Костов е създадена добра организация и е възможно средствата да бъдат преведени навреме. Докато през миналата година изплатените европейски и национални субсидии за декар обработваема площ надхвърляха 861 млн. лв., то тази година ще бъдат преведени над 882 млн. лв. От тях 782 млн. лв. е еврофинансирането, останалите 100 млн. лв. са от бюджета, припомни зам.-шефът на фонда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.