1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фонд “Земеделие” пусна програма и за хлебари и мелничари

Фонд “Земеделие” пусна програма и за хлебари и мелничари

Обхватът на дейността и обектите, предвидени за финансово подпомагане, са закупуване на ново оборудване, технологични линии, софтуер, лабораторно оборудване и други

 

Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите съвместно със Съюза на българските мелничари договори с ръководството на Държавен фонд "Земеделие" подпрограма "Кредитиране за оборудване и технологично обновление в мелничарството, хлебопроизводството и сладкарството".

Подпомагането на сектора ще става чрез рефинансиране на търговски банки от Държавен фонд "Земеделие". Браншовиците са категорични, че отпускането на кредитите ще става само с референции от съответната браншова организация.

Подпрограмата на фонда ще върви към инвестиционната програма "Селскостопанска техника". Целта й е да подпомогне финансово технологичното обновление на производствените мощности в преработвателните предприятия в мелничарството, хлебопроизводството и сладкарството.

Обхватът на дейността и обектите, предвидени за финансово подпомагане, са закупуване на ново оборудване, технологични линии, софтуер, лабораторно оборудване и други. Подпрограмата е със срок на действие до 31 декември 2006 година.

Средствата по подпрограмата могат да бъдат използвани за реализация на инвестиционни проекти за закупуване на обекти при определени условия при срок за погасяване на кредита до 60 месеца, в това число и гратисен период до 12 месеца.

Собственото участие на земеделския производител преработвател също е фиксирано - заплащане на 20% ДДС върху цената на придобиваните с кредита активи.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.