1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фондът за развитие на селските райони ще дава 1500 евро за малки ферми

Фондът за развитие на селските райони ще дава 1500 евро за малки ферми

 

Над 2.7 млрд. евро субсидии ще отпусне на българските производители фондът за развитие на селските райони в периода 2007 - 2013 г. Средствата са от Евросъюза и националния бюджет и ще бъдат насочени за земеделие и животновъдство, преработвателен сектор, агроекология, инфраструктура в малките села и за подкрепа на фермите, които не са готови изцяло да оглеждат продукция за пазара, съобщи Мирослава Георгиева, шеф на дирекция "Развитие на селските райони" в земеделското министерство.
Разпределението на средствата е заложено в Националния стратегически план за развитие на селските райони, чието обществено обсъждане се проведе в четвъртък. През първите две години от присъединяването на страната в Европейския съюз траншовете ще бъдат по-малки поради по-ограничения потенциал на фермерите за усвояването на средствата. Системата на нарастващия бюджет се прилага и за 10-те новоприети държави, които влязоха в общността през 2004 г.
За България се очаква през 2007 и 2008 г. средногодишните субсидии да са около 250 млн. евро. Те ще се разпределят по 4 приоритетни оси, две от които ще поемат 70 на сто от общия бюджет. Най-много са парите за инвестиционни проекти в преработвателния бранш, за обновление на ферми и за нови насаждения - 40 на сто от годишната сума. Оста е известна като "Конкурентоспособност на земеделието, горското стопанство и преработвателния сектор".
По нея приоритетно ще се подпомагат също млади стопани, които искат да развиват земеделие. Ще има подкрепа и за непазарни стопанства - това са малки ферми, които произвеждат отчасти за пазара, но основно за собствена консумация. Ако те представят бизнес план, доказващ, че за 5 години могат да произвеждат продукция за пазара, селският фонд годишно ще ги финансира с до 1500 евро. Тази подкрепа е въведена по искане на новоприетите страни членки, за да приучат малките стопанства да работят по европейски образец, обясни Мирослава Георгиева.
"Повишаването на качеството на живот в селските райони" е втората ос, за която годишно ще се заделят 30 на сто от средствата. Там ще се финансират инвестиционни проекти за междуселски пътища, канализацията и пречиствателните станции в селища до 2 хил. души и др.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.