1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. „Фондация за прозрачни регламенти“ връчи награди за дейността на областните и общинските администрации

„Фондация за прозрачни регламенти“ връчи награди за дейността на областните и общинските администрации

Община Добрич с трети приз „Най-прозрачна общинска администрация"

„Фондация за прозрачни регламенти” връчи за пета поредна година награди за прозрачност и партньорство в дейността на областните и общинските администрации. Отличията за 2012 г. бяха раздадени на специална церемония в „Метрополитън Хотел”, София.

Приза в категория „Най-прозрачна областна администрация” получи Областната администрация на Русе. В челната петица влязоха още Търговище, Ловеч, Монтана и Силистра.

Община Добрич завоюва първо място в раздела „Най-прозрачна общинска администрация” за трета поредна година - 2010, 2011 и 2012 г. По този начин една година администрацията отново ще притежава почетната статуетка на Райнис Гелов, която е преходна и се дава на победителя. Оценката за Община Добрич е дадена от независима експертна комисия на базата на 19 показателя и проучване на сайтовете на общински и областни администрации. За община Добрич това е поредно признание за упоритите усилия за прозрачна и ефективна администрация от независима институция, която има за цел да покаже реалностите в административния процес, да регистрира пропуските и да заложи на необходимостта от подобрение в предоставянето на информация и в административното обслужване. Високо оценени от Фондацията за прозрачни регламенти са предоставеният широк достъп до работата на Общински съвет, публичните регистри, достъпа до обществена информация, до работата по проекти, организацията на административното обслужване. Община Добрич беше последвана от Бургас, Попово, Добрич, а на пето място се класира администрацията на Столична община.

Конкурсът на „Фондация за прозрачни регламенти” се провежда в 4 различни категории - за прозрачност и за практики на партньорство на общински и областни администрации. И тази година в категорията „Най-добра практика за партньорство между областна администрация и структурите на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията” взе и Областната администрация на Бургас.

Общинската администрация на Троян беше отличена в категория „Най-добра практика за партньорство между общинска администрация и структурите на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията”.

Победителите бяха определени от специална комисия, а гражданите имаха възможност да дадат своя вот на интернет страницата на организацията ( www.ftr-bg.org ). Гласуването определи носителите на приза в категорията за най-добра практика на партньорство с гражданското общество, уточни Петя Донова - зам.-управител на „Институт за управление на програми и проекти” и управител на „Фондация за прозрачни регламенти”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.